Advies over bouwradio's

Het assortiment van bouwradio’s is erg divers, zo zijn er radio’s met DAB+, FM en AM, radio’s op netstroom, accu of batterij, etc. Om een goede keuze te maken welke radio het beste  voor u geschikt is kan het handig zijn om stap voor stap na te gaan wat u nodig heeft.

Wilt u FM(/AM) of DAB+?

Radiozenders worden al sinds jaar en dag uitgezonden via FM, FM werkt dan ook goed. Echter heeft FM een nadeel: doordat het analoog is komen storingen regelmatig voor, met name in gebieden waar het signaal zwak is. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting, en is dus een vorm van digitale radio uitzending. Doordat DAB digitaal is, is het minder gevoelig voor storingen, en zijn er meer verschillende zenders te ontvangen. Het nadeel van radio’s met DAB-ontvangst is de hogere prijs t.o.v. FM radio’s.

Netstroom of accu/batterij?

Werkt veel op een vaste plek en zijn er voldoende stopcontacten aanwezig, dan is het geen probleem om een radio te kopen die alleen op netstroom werkt. In het geval dat u veel van werkplaats wisselt, bijvoorbeeld in de bouw, dan kan een radio met accu of batterijen voor u geschikter zijn. U bent dan niet genoodzaakt om voortdurend een stroomkabel te gebruiken. In sommige gevallen werkt de radio zowel op netstroom als op accu en/of batterijen. U zult de afweging moeten maken of u mobiliteit nodig hebt wat betreft uw radio.

Mono of Stereogeluid?

Mono betekent één en is in de geluidstechniek de term om aan te duiden dat alle geluiden via een enkel kanaal worden gestuurd en weergegeven. Bij stereo wordt het geluid via twee kanalen gestuurd en weergegeven. Het idee van stereo is om een ruimtelijke luisterervaring te creëren door het geluid van twee verschillende  kanten te laten komen. Stereo geeft vergeleken met mono een ruimtelijker geluid, het is echter wel belangrijk te realiseren dat dit niet betekent dat stereo  per definitie een beter geluid produceert.

Afspelen van?

Naast de radiofunctie beschikken vele radio’s ook over een 3,5 mm jack(AUX) ingang. Dankzij deze ingang kan muziek vanaf een externe bron (IPod, mobiel etc.) afgespeeld worden, indien deze  is aangesloten d.m.v. een AUX-kabel. Sommige radio’s hebben ook een USB-ingang die gebruikt kan worden om muziek vanaf een USB-stick, of ander apparaat met USB-aansluiting af te spelen. Ook zijn er radio’s die een SD-kaart ingang hebben, hiermee kan muziek vanaf een SD-kaart worden afgespeeld.

Met of zonder Bluetooth?

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth is het overbodig om externe bronnen te verbinden d.m.v. een kabel. Deze hoeven alleen te koppelen aan de radio waarna de verbinding tot stand is gebracht. Vervolgens kan de muziek draadloos afgespeeld worden. U zult er rekening mee moeten houden dat Bluetooth verbindingen een bereik hebben van ongeveer 10 meter, bij een afstand groter dan 10 meter treden vaak storingen op.

Moet mijn radio waterbestendig zijn?

Bent u veel buiten aan het werk ongeacht het weer, dan doet u er verstandig aan om een radio aan te schaffen die waterbestendig is, gelukkig zijn de meeste radio’s spatwater of water bestendig. Indien u in principe binnen werkt voldoet een niet waterbestendige radio eveneens.
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x